حصول حجم مطلوب و آمار قابل دقت تخم در مولدین، متضمن مدیریت موءثر و باصرفه سیستم تغذیه و تعدیل ساختن عواملی همچون نوع مخلوط تغذیه، وزن مولدین و بازه تخم گذاری می باشد که در فیس رعایت، می بضاعت و توان بدان دست یافت . میزان و حجم بیش از حد تخم غالبا در دفعات سوم تخمگذاری به آنگاه روی داده که می تواند موجب ارتقا درصد شکستگی، هچ ضعیف و همچنین کاهش آمار تخم گردد .
لذا باید توجه داشت که ارتباط به هم پیوسته میان ارتقاء حجم تخم و آمار تخم وجود دارد
اهمیت
وزن تخم
وزن تخم منشاء اصلی وزن و سطح کیفی عضله ها جوجه در بازه هچ می باشد . چون تخم سنگین تر و بزرگتر دارای منشا انرژی (زرده) بیشتری بوده و براین اساس اسکلت و جسم قویتری از جوجه را به همراه خواهد داشت . همچنین صریح هست که در پی آن جوجه های بزرگتر موقعیت جوی ۱۰ روز اول رشد را سهل وآسان تر از بقیه جوجه ها پشت رمز گذاشته و در زمان رویش گوشتی دارای وزن خوب تر و ایده آلی خواهند بود . وزن جوجه های یکروزه بر روی وزن جوجه های۷ روزه تاثیر گذارده و به ازای هر گرم ارتقاء وزن در ۷ روزگی، ۸ گرم به وزن جوجه در ۳۸ روزگی افزوده می گردد . به این ترتیب تر و تمیز فوق اتخاذ راهکارهایی جهت ارتقاء حجم تخم در زمان های اول تخم گذاری را تشدید می کند . واضح میباشد که میان وزن تخم در زمان های اولیه تخمگذاری و وزن آن در زمان های میانی و انتهایی، اتحاد وجود دارااست .
وزن بدن مولد وبلوغ زودرس در افزایش حجم و آمار تخم در دورهای اولیه اثرگذار میباشد اما نکته ای که در بین مطالب کمتر بدان اشاره می شود، بدین شرح میباشد که هر چند افزایش وزن مولد در آغاز عاملی مثبت بوده اما در زمان های میانی و انتهایی تخمگذاری می تواند اختلالات و تغییراتی را در حجم و آمار تخم ایجاد نماید
دست اندرکاران
موثر
گله های با راندمان و آمار پایین، تخم های سنگینتر و با وزن بیشتری را ساخت می کنند . لذا به حداکثر رساندن ساخت و آمار تخم در طول قدمت موءثر گله، کنترل حجم و میزان تخم را می طلبد . مدیریت مولدین در طول زمان تخمگذاری باید به طور درست و با در حیث به دست آوردن فاکتورهایی اصلی اعم از وزن مناسب بدن و برنامه نوردهی، رخ پذیرد . افزایش منظم جیره تغذیه، علتی اضطراری جهت تامین وزن بدن مطلوب و در پاره ای از مواقع تهیه و تنظیم تخمگذاری تلقی می گردد . به طوری که تغذیه و میزان آن جهت تنظیم وزن تن برای ایجاد عمده متضمن کنترل تغییر و تحول الزامات غذایی پرنده و عکس العمل های ناشی از آن بوده که در فرآیند ساخت مشهود است .
در بازه زمانی تخمگذاری، تغذیه باید معطوف به تداوم هر چه اکثر دوران پیک ساخت باشد
تاثیرات
وزن بدن
بدیهی میباشد که وزن اکثر و سنگین وزن بدن، تخم های والا و درشت خیس را سبب ساز می گردد . برای نمونه افزایش ۱۲% وزن بدن در ۶۰ هفتگی (۱ سال و ۳ ماهگی)، ۱٫۵ گرم را به حجم تخم می افزاید .
براین اساس می بضاعت استنتاج نمود که ارتقاء وزن با ارتقاء حجم و اندازه تخم رابطه مستقیم و با اندازه و راندمان ساخت رابطه عکس دارد
تغذیه
و وزن تخم
ترکیبات تغذیه می تواند تا حد نسبی حجم و مقدار تخم را در اختیار گرفتن نماید . از مهمترین ترکیبات جهت تنظیم حجم تخم، اسید لینولئیک، پروتئین و گونه ای مختص از اسید های آمینه می باشند . به طوری که کاهش یا این که تغییر تحول هر کدام از این عناصر باعث کاهش حجم تخم می گردد . اما بایستی دقت داشت که کاهش مقدار و حجم تخم نباید پیشین از ۴۰ هفتگی صورت پذیرد . لذا به کارگیری از جیره ثانویه مولد جهت زمینه اخیر الذکر را می توانایی از ۸۸ هفتگی (نیمه بدور سوم تخمگذاری)، منظور داشت . اسید لینولئیک اکثر در ذرت مو جود هست و چنانکه ذکر شد، کاهش درصدی از آن، مقدار و حجم تخم را کاهش می دهد . بدین ترتیب در جیره هایی که بر پایه ذرت تهیه و تنظیم می گردد، می بضاعت و توان بجای آن از درصد بیشتر گندم جهت جایگزینی استعمال نمود . در کنار اسید لینولئیک، به پروتئین اشاره شوید ولی در چیره موارد این فاکتور از تغذیه دست نخورده باقی می ماند زیرا کاهش یا این که ارتقا آن تا حد متعددی بر روی ایجاد تخم تاثیر می گذارد . در معقوله اسیدهای آمینه، متیونین بیشترین تاثیر را بر روی میزان و وزن تخم به یاور دارااست .
به طوری که در بعضا از تحقیقات نشان داده گردیده که کاهش اسید لینولئیک و متیونین در جیره ۵۶ هفتگی (۱ سال و ۲ ماهگی)، تقریبا ۰٫۷ گرم حجم تخم را ۲ ماه بعد (۶۰ هفتگی) بدون افت راندمان، کاهش می دهد