اکنون سه شیوه عمده برای تنظیم دان مرغ عبارتند از :
1- دان مرغ مهیا یا این که دان بی نقص
این فرآورده بوسیله اکثری از کارخانجات غذا دام و طیور ساخت شدهاست. از نگاه ادغام غذایی دان بدون نقص جیره ای متوازن و فرموله گردیده بوده که دربردارنده تمام مواد مفید موردنیاز پرورش پرنده هست و بصورت تماما مهیا در دست مرغداران قرار میگیرد. تغذیه مرغ ها با به کار گیری از دان بی نقص بسیار شل و احتمال بروز غلط کمتر می باشد البته هزینه غذا در هنگام به کارگیری از دان مهیا ارتقاء مییابد. دان بدون نقص از مخلوط ذرت، کنجاله سویا، گندم، اسیدهای آمینه، کامل کننده های ویتامینه و معدنی، برخی افزدونی ها و… تنظیم می گردد.
2- تهیه و تنظیم دان مرغ با به کارگیری از کنسانتره های جانور
کنسانتره یا این که طعام متراکم تیم ای از ریز مغذی های اصلی ما یحتاج طیور می باشد که به حالت فرموله و متعادل بوسیله اکثری از کارخانجات غذا دام و طیور ساخت میگردد. در هنگام به کارگیری از کنسانتره برای تهیه و تنظیم دان مرغداری صرفا لازم می باشد ذرت، کنجاله سویا، منابع کلسیم (دی کلسیم فسفات یا این که پودر صدف) و بعضی نمک به کنسانتره طولانی تر شود. واضح میباشد که با گنجاندن اقلام ریز جیره (مانند اسیدهای آمینه، تکمیل کننده های معدنی و ویتامینه ، کولین کلراید و ….) در کنسانتره تنظیم دان با استعمال از کنسانتره علاوه بر سهولت ایجاد دان و صرفه جویی در طول ایجاد دان، خطاها جیره نویسی را به دست کم میرساند.
اشکال کنسانتره های رایج در بازار کشورایران کنسانتره های 2 % ، 2.5 % ، 5% ، 7.5 % و 10% میباشد .
3- تنظیم دان مرغ با به کارگیری از ریز مغذی ها
اقتصادی ترین طریق تنظیم دان مرغ، استعمال از ریز مغذی هاست. گرچه در هنگام به کار گیری از ریز مغذی ها احتمال بروز نادرست در فرموله کردن و ایجاد دان نسبت به شیوه های قبل ارتقاء مییابد. درین شیوه تک تک اقلام خوراکی مشتمل بر ذرت، گندم، کنجاله سویا، کامل کننده های معدنی و ویتامینه، اسیدهای آمینه (لیزین، متیونین، ترئونین)، منابع کلسیم و فسفات و بقیه افزودنی های دیگر برای تولید جیره بوسیله مرغدار تنظیم میشود.
ترکیبات دان مرغ (اجزای غذا طیور)
غذا مرغ از منابع خوراکی متنوع گیاهی ، حیوانی و معدنی تشکیل میگردد. علاوه بر این منابع که بخش اعظم جیره طیور را دربرگیرنده می گردند مواد افزودنی زیادی در بازار موجود هست که برای پیشرفت در عملکرد گله و به معیار اندک به غذا افزوده میشود. مواد اول که برای تنظیم طعام طیور به کارگیری می گردند بایستی عاری از کپک زدگی بوده و از نگاه ظاهری دارنده رنگ و بوی طبیعی باشند.
از پاراگراف موادی که در تهیه و تنظیم طعام طیور کاربرد داراهستند می اقتدار ذرت، گلوتن ذرت، گندم، کنجاله سویا، پودر ماهی، پودر گوشت، پودر استخوان، پریمیکس های معدنی و ویتامینه، مونو و دی کلسیم فسفات (MCP و DCP)، اسیدهای آمینه ضروری (لیزین، متیونین، ترئونین و …)، کولین کلراید، نمک، روغن، جوش شیرین و گونه های افزودنی ها از گزاره پروبیوتیک، آنزیم و بایندرهای مختلف را اسم پیروزی.
ترکیبات دان مرغ
بهدنبال به تنی چند از مواد خوراکی رایج در جیره طیور اشاره میشود:
ذرت در تغذیه مرغ
ذرت عمده ترین غله آیتم به کار گیری در جیره طیور می باشد. زیرا بخش متعددی از جیره را به خویش اختصاص میدهد منشاء اصلی تامین انرژی جیره به حساب آورده می شود. هریک کیلوگرم ذرت دربردارنده 3350 کیلوکالری انرژی متابولیسمی میباشد. خلاف قیمت انرژی زایی بالا ذرت از حیث پروتئین منشاء فقیری بوده و بعضی اسیدهای آمینه مانند لیزین و متیونین آن و همینطور ترازو کلسیم و فسفر زیر هست. واریته های مختلفی از ذرت در سراسر دنیا کشت میگردد که از لحاظ ظاهری، مختصات شیمیایی و بها غذایی با هم متفاوتند. مجموعاَ کیفیت ذرت بسته به واریته، فصل کشت، واحد سنجش رطوبت، وضعیت انبارداری و … جایگاه بندی میشود.
ذرت در دان مرغ
گندم در دان مرغ
گندم یک کدام از همه گیرترین غلات گزینه به کار گیری در تغذیه دام و طیور میباشد. گندم در بعضا کشورها به جهت فراوانی و ارزانی نسبی، منشا اصلی انرژی و جایگزین اکثری از ذرت در جیره طیور میشود. در اکثر بخشها در تهیه جیره های غذایی طیور از ذرت و گندم به مراد تأمین انرژی بطور به طور همزمان به کار گیری میشود. در هنگام به کار گیری از گندم درجیره می بایست دقت داشت که مقادیر فراتر از 30 درصد آن در جیره موجب بروز اشتباهات گوارشی بخصوص برای پرنده ها برنا میگردد. هر کیلوگرم گندم دربردارنده ۳۰۸۰ کیلوکالری انرژی متابولیسمی هست. گندم از حیث پروتئین حاجتمند میباشد.