جوجه
کشی شترمرغ
اولین گام جهت استارت جوجه کشی شترمرغ جمع آوری و نگهداری تخمها می باشد . بایستی دقت داشت که تخمها با نهایت توجه توده آوری گردیده و پس از تمیز کردن و ضدعفونی آنها را در محل انبار تخم قرار دهیم . اعتنا داشته باشید مکان زمینه حیث جهت نگهداری تخمها بایستی دارای شرایط کاملاً بهداشتی بوده و دارای دما و رطوبت در دست گرفتن گردیده باشد .
معمولاً دمای20 -15 درجه سانتیگراد جهت انبارداری تخم شتر مرغ مناسب می باشد که ولی این دو فاکتور می توانند با اعتنا به خصوصیات فیزیکی تخمها منجمله ضخامت پوسته و میزان تخم و همچنین برهه زمانی انبارداری و در مقاطع زمانی متفاوت فصل تولید مختلف باشد، البته فاکتورهایی که در کلیة حالات اثبات می باشد موارد مربوط به بهداشت محل، رعایت بی نقص مساله ایمنی، جلوگیری از ورود هر گونه موجودات اعم از حشرات، جوندگان و . . . به محل نگهداری و مواردی از این قبیل می باشد . در یک حالت طبیعی در مقطع انبار کردن قبل از جوجه کشی بایستی در طول روز حدود 4 توشه تخم شتر مرغ چرخانده شوند که این دستور به تبادلات غذایی بین سفیده و جنین و تبادلات کاری بین محیط خارج و درون تخم امداد می نماید و پس از گذشت حداکثر 10-8 روز از ورود تخمها به انبار آنها را جهت آغاز سطح جوجه کشی به دستگاه های ستر وارد نمود . توجه داشته باشید که پس از گذشت این مدت و در صورت نگهداری بیش از حد تخمها در انبار این فرمان می تواند باعث به کاهش توان جوجه در آوری تخمها و در مواردی مرگ جنین گردد .
جهت
اخذ بهترین نتیجه و درصد درآوری مناسب همیشه نکات زیر را مد لحاظ داشته و نسبت به اعمال آنها نهایت اعتنا را به فعالیت آورید : 1)
توده آوری و حمل و نقل دقیق تخمها 2)
اعتنا در انبارداری تخمها در شرایط مطلوب 3)
دقت کافی در ضدعفونی تخمها جهت پیشگیری از آلودگی های احتمالی 4)
چرخاندن تخمها 5)
اعمال رطوبت و دمای مطلوب در هنگام انبارداری و در دستگاهها 6)
اطمینان از عملکرد مطلوب دستگاههاو در دست گرفتن مداوم آنان در طول مدت جوجه کشی پس از قراردادن تخمها در دستگاههای ستر رطوبت و دمای دستگاه بر روی حالت مطلوب تنظیم می گردد که در این زمینه دمای اضطراری مساوی 2/37 – 8/35 سکو سانتی گراد و میزان رطوبت مناسب معادل 22-16 % می باشد که گشوده هم بایستی دقت داشت تمامی این اعداد با اعتنا به خصوصیات فیزیکی و ظاهری تخمها مثل ضخامت پوسته، اندازه، تعداد و میزان سوراخهای جانور روی تخم و همچنین تعداد تخمهای موجود در دستگاهها می توانند تغییر نمایند .
جهت تهیه رطوبت زمینه نیاز در جوجه کشی از عمل وزن کشی برای پیدا کردن عدد مناسب درجه رطوبت یاری می گیریم . به این ترتیب که در اولِ عصر پیشین از ورود تخم ها به دستگاه برای هر تخم یک کارت جوجه کشی در نظر می گیریم . آن گاه وزن ابتدایی را بر روی آن درج می کنیم . هر هفته یکبار این عمل را انجام می دهیم به طور میانگین در پایان هر هفته می بایست (1 .5تا 2درصد) حدود 30 گرم از وزن تخم شترمرغ ها کاسته گردیده باشد . در صورتی که وزن بیشتری قلیل کرده بود نشانگر این میباشد که باید پاره ای حدود 5 درصد رطوبت را بالا ببریم و در شرای وزن به مقدار کافی ناچیز نشده بود میزان رطوبت را حدود 5 درصد می کاهیم .
تخمها حدود 40-38 روز در دستگاه ستر قرار گرفته و پس از گذشت این بازه و نزدیک شدن به انتهای فرایند پرورش جنین چرخش تخمها در درون دستگاه متوقف گردیده و پس از نوک زدن جوجه به کیسة هوایی درون تخم آنان را به دستگاه هچر منتقل کرده و چشم به راه شکستن پوسته خارجی و خروج جوجه از تخم می گردیم . بعد از گذشت حدود 42 روز از زمان جوجه کشی تخمها حدود 15-11% افت وزن خواهند داشت و در نتیجه کنترل وزن تخمها در ارتفاع عصر می تواند به پیش بینی فرآیند جوجه کشی شترمرغ امداد نماید .
در
ادامه جهت کسب بهترین نتیجه در امر جوجه کشی موارد زیر را به توجه ذیل کنترل داشته و اعمال نمایید : 1-
نگهداری تخمها در دما و رطوبت مطلوب و در شرایط بهداشتی کامل 2-
قراردادن تخمها در اتاق پیشگرم جهت گرم کردن اولیة تخمها پیش از ورود به ستر 3-
در اختیار گرفتن دقیق دستگاهها از لحاظ کارکرد و دما و رطوبت مناسب 4-
ضدعفونی دقیق و بدون نقص دستگاهها پیش از ورود تخمها 5-
در اختیار گرفتن دقیق دما و رطوبت در ارتفاع دورة جوجه کشی و جلوگیری از نوسان شدید دو فاکتور مذکور 6-
وزن کشی دقیق و مستمر در طول زمان جوجه کشی شترمرغ جهت اطلاع از روند جوجه کشی 7-
انجام کندلینگ در روز 14 و 32 جوجه کشی جهت اطلاع از مراحل پرورش جنین 8-
توقف چرخش تخمها پس از روز 38 9-
انتقال تخمها به هچر و در دست گرفتن فرآیند هچ 10-
ضدعفونی بدون نقص بند ناف جوجه ها و انتقال به اتاق پس از هچ و انجام مراقبتهای اولیه پیش از انتقال آنان به تالار اصلی 11-
تهویه و حرارت مناسب در تالار محل استقرار دستگاه جوجه کشی پس از گذشت روز 38 بایستی تخمها زیر کنترل دقیق قرار گیرند تا فرآیند نوک زدن جوجه ها به کیسة هوایی دقیقاً در دست گرفتن گردد زیرا پس از طی این بازه زمانی و با اتمام اکسیژن جانور در تخم، جوجه ها با نوک زدن به کیسة هوایی اکسیژن مسئله نیاز را تا برهه زمانی خروج از تخم تامین می نمایند و گاهی ضعف ذاتی جوجه ها و یا قرارگیری ناصحیح جوجه ها در تخم مانند برگشتگی احتمالی یا وضعیت غیرمناسب پا و رمز مانع از نوک زدن جوجه به کیسة هوایی می گردد که ادامه این اوضاع می تواند سبب ساز به خفگی جوجه ها در تخم گردد لذا اطلاع از این حالات و یاری به موقع به جوجه ها می تواند بازدارنده از مرگ آنها گردد .
12- تامین و در دسترس گذاشتن کلیه قطعات یدکی نظیر فیوزها، المنتها، رطوبت سنجها و . .