یک عدد از مباحث حیاتی در امر رشد ، رئیس بهداشتی مزارع می باشد،یعنی چندین اعمال مدیریتی که جهت پیشگیری از بروز بیماریها در مزارع به اجرا نهاده می شود .بهاین ترتیب یک مدیر بهداشتی خوب با پیشگیری شروع شده و بیانگر به عبارتی اصل مقدم بودن پیشگیری بر درمان می باشد .
در رابطه با مشاجره پیشگیری، مورد بیو سکیوریتی( امنیت زیستی) از اهمیت ویژه ای برخورداراست . بیو سکیوریتی یا امنیت زیستی یعنی یک سری اقداماتی که سبب ساز دوری از ورود پاتوژن های بیماریزا به داخل مزارع می گردد . چراکه با ورود آلودگی به مزارع زمینه برای ابتلا به بیماری مهیا می شود که در صورت اتفاق افتاد بیماری نتنها مدیریت ایجاد با نقص مواجه می شود بلکه در مواقعی رجوع به شرایط مطلوب را نیز غیر ممکن می سازد ، در این راستا آشنایی مسائل بهداشتی و رعایت آنها ،همچنین توجه به فرمان العمل ها و بطور کلی رعایت برنامه بیو سکیوریتی مضاعف حساس و با قیمت می باشد .شالوده مدیریت لایق استعمال از مواد غیر شیمیایی در کاستن یا این که از در بین بردن عوامل بیماریزا می باشد تا با حذف مواد شیمیایی بتوان به ساخت گوشت بصورت طبیعی( گوشت ارگانیک) و تطهیر محفظه زیست یاری شایانی نمود .بیو سکیوریتی از یک طرف شامل ایجاد شرایطی جهت پرهیز از ورودپاتوژنها به درون مزرعه بوده و از طرف دیگر خودداری از نشر پاتوژنها فی مابین قسمتهای متعدد یک مزرعه می باشد .
موردها
مهم در تولید بیو سکیوریتی عبارتند از : 1
-ایزولاسیون و قرنطینه 2
-کنترل ترافیک و رفت و آمد 3
-ضد عفونی در در میان این موردها ، ضد عفونی مهمترین بخش بوده و از اهمیت خاصی برخوردار میباشد .
ضرورت
رعایت ضدعفونی در فارم های پرورش طیور: با ورود آلودگی به فارم مورد برای ابتلا به بیماری فراهم می شود که در فیس وقوع افتاد بیماری نتنها مدیریت ایجاد با مشکل مواجه می شود بلکه در مواردی برگشت به موقعیت مناسب را نیز غیر ممکن می سازد ، در این راستا آشنایی مساله بهداشتی و رعایت آنان ،همچنین دقت به امر العمل ها و بطور کلی رعایت برنامه بیو سکیوریتی فراوان دارای اهمیت و با قیمت می باشد .پایه مدیریت لایق استعمال از مواد غیر شیمیایی در کاستن یا این که از بین بردن عامل ها بیماریزا می باشد تا با حذف مواد شیمیایی بتوان به تولید گوشت بصورت طبیعی( گوشت ارگانیک) و پاکسازی محفظه زیست امداد شایانی نمود .
در
ارتباط با ضد عفونی کننده ها سه نکته تعیین کننده می باشد: 1-وسیع
الطیف بودن 2-سازگار
بودن با محیط زیست 3-بی
ضرروزیان بودن برای کاربر که نانوسید با طیف اثر گسترده و تاثیر گذاری مضاعف مطلوب بر روی انواع میکرو ارگانیسم های بیماریزا و سازگار بودن با محفظه زیست ، همینطور نداشتن هیچگونه اثر سرطانزایی - تراتوژنی - حساسیت زایی بر روی پوست و . . . . بعنوان یک ضد عفونی کننده فراوان اثرگذار مطرح می باشد .
نانو تکنولوژی : علم ، هنر و بضاعت خرد کردن عناصر در اندازه نانومتری ( 1 نانو متر = 9 -10متر ) و در اختیار گرفتن آنها در این مقدار و همینطور کاربرد مواد حاصل از این تکنولوژی را که به نظر میزان بسیار ریز خویش خاصیت منحصر بفردی را یافته اند ، نانو تکنولوژی گویند . این محدوده میان 1 تا 100 نانو متر می باشد .
معرفی
نانوسید: نانوسید که از کلوئید نقره و با توسعه یافته ترین فناوری روز دنیا تهیه شده است، ماده ای ضد میکروب، باکتری، قارچ و ویروس با توان ضدعفونی کنندگی بسیار بالا و در عین حالا محلولی به طور کامل ایمن و بی خطر برای انسان، دام و طیور می باشد .
نانوسید دارنده جواز مصرف از وزارت بهداشت،درمان و آموزش طبی و همینطور اداره دامپزشکی کل میهن می باشد و بطور کلی بضاعت بالایی را جهت ضد عفونی تمامی مکانها و قمستهایی که بنحوی با اختلال آلودگی میکروارگانیسم های بیماریزا دست به گریبان هستند را داراست . این ماده فاقد هرگونه بخارات سمی ، بوی نامطبوع بوده و هیچگونه حساسیت تنفسی ، پوستی و چشمی را ایجاد نمی کند و خیر صرفا سبب ساز مقاومت در میکروبها نمی گردد بلکه می تواند میکروبهای مقاوم شده به آنتی بیوتیکها و ضدعفونی کننده های شیمیایی را نیز از دربین غالب شود .
کلوئید نانوسید دربردارنده ذرات ریز نقره در آب مقطر بوده و فاقد هر مدل مواد شیمیایی می باشد درحالی که سایر مواد ضدعفونی کننده دارای مواد شیمیایی میباشند که منجر سرطانزایی و سایر مضرات می گردند .
همان گونه که می دانیم نقره از زمانهای فراوان دور بعنوان یک ماده ضدمیکروب طبیعی مطرح بوده و نیز حالا نیز در بخش اعظمی از داروها قضیه استعمال قرار می گیرد .
مزایا
استعمال از نانوسید: •بسیار
موثر •سهولت
مصرف •بدون
عارضه ها جانبی •حذف
دوران پرهیز از مصرف •کارایی
در pH های مختلف •تولید
گوشت عاری از باقیماندگی دارویی •تولید
شده با مواد ارگانیک و تکنولوژی جدید •کاربرد
وسیع در موضوع های دارای ربط با انسان، حیوان •عدم
ایجاد مقاومت باکتریایی در به کارگیری طولانی مدت •فعالیت
کاتالیستی جهت از دربین بردن میکروارگانیسم های بیماریزا •از
در بین پیروز طیف وسیعی از باکتری، ویروس و قارچ های بیماریزا و بیوفیلم •از
دربین بردن میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک و مواد ضدعفونی کننده شیمیایی •افزایش
استفاده وری ایجاد با به کار گیری از نانوسید: با اعتنا به اینکه میانگین زمان پرورش مرغ گوشتی 7 هفته میباشد . در فیس به کار گیری از ضدعفونی کننده های آلدئیدی مثل فرمالین و یا بقیه ضدعفونی کننده های شیمیایی میبایست پیش از آغاز زمان رویش بعدی (جوجه ریزی)، تالار به بازه یک ماه خالی بماند . بطور متوسط در سال 4 نوبت جوجه ریزی را می بضاعت و توان انجام بخشید .
البته در فیس به کار گیری از ماده ضدعفونی کننده غیر شیمیایی نانوسید، تنها پس از عبور کرد تعدادی ساعت پس از ضدعفونی و خشک شدن سالن می بضاعت اقدام به جوجه ریزی کرد به این ترتیب برای6 دوره رویش در سال تنها 7 تا 14 روز تالار خالی می باشد که سبب ساز صرفه جویی 5 ماه در سال برابر 2 زمان در سال می باشد .
ماده
ضدعفونی کننده
میانگین
عصر رشد مرغ گوشتی
زمان
مدت اضطراری برای ضدعفونی و خالی ماندن تالار دربین دو دوره
بازه زمانی
هنگامی که سالن در طول یکسال خالی
می
ماند
تعداد
زمان های رشد در یکسال
آلدئیدها
و ضدعفونی کننده های شیمیایی
7
هفته
یک
ماه
5
تا 6 ماه
4
دوره
نانوسید
7
هفته
یک
روز آنگاه از بارگیری و ضدعفونی سالن
7
تا 14 روز
6
دوره
با در حیث تصاحب کردن مقادیر جدول فوق در صورت به کار گیری از ماده ضدعفونی کننده غیر شیمیایی نانوسید، می توان 2 زمان به متوسط تعداد زمان های یکسال افزود، بدین ترتیب ساخت حداقل به مقدار 30% در یک سال پرورشی افزایش خواهد یافت .
موارد
کاربرد نانوسید در مرغداری: -ضد
عفونی حوضچه ورودی به سالنهای پرورش -ضد عفونی محوطه های فارم های پرورشی و سالنهای رشد مشتمل بر سقف -دیوارها -بستر پنجره و . . .گوشه و کنار
سالنها بصورت اسپری -ضد عفونی تجهیزات و لوازم دربرگیرنده آبخوری، دانخوری و . . .
-ضد
عفونی مخزن آب مصرفی و مسیر های انتقال آب به باطن سالن و از فی مابین بردن بیو فیلم -
ضد عفونی انبارهای خوراک شامل(دیوارها،سقف، کف و وسایل مو جود مثل میکسر -ضد عفونی کود بمنظور جلوگیری از احتمال نشر آلودگی از این طریق .
-
ضد عفونی البسه و پوشاک و اسباب شخصی کارگران -
ضد عفونی قفسهای طیور در اولِ دوره -ضد
عفونی دستگاههای هچر و ستر در جوجه کشی ها -
ضد عفونی کامیونهای حمل جوجه و مرغ -ضد
عفونی باکس ها و باکسهای مقوایی و پلاستیکی -حمل
جوجه یکروزه و هم مرغها به کشتارگاه -
ضد عفونی سکوی تخلیه و بارگیری مرغها - ضد عفونی سالنهای کشتار طیور مانند دیوارها ، سقف ، کف و . . . .
-
ضد عفونی کلیه مسیر و دستگاههای خط کشتار سالنهای فرآوری و بسته بندی گوشت •نحوه
به کار گیری از نانوسید در فارم های رشد طیور: تالار
ها و انبار ها: پس از شستشوی تالار ها و انبارها و سوزاندن با آتش، کف، دیوار، و سقف محل ذیربط را با محلول ساخته گردیده اسپری نمایید بطوریکه تمام سطوح، حفره ها، شیارها و منافذ جان دار با محلول قضیه لحاظ پوشیده شود .
کف
پوش ها: پس از قرار دادن کفپوش مسئله استفاده(روزنامه،پوشال،یا خاک اره) بار دیگر سطح ها آن را هم با اعتنا بدون نقص اسپری فرمائید .
ورودی
فارم: محل ورود و خروجی های سالن و محوطه جلوی آن تا شعاع 2 متری اسپری نمایید . درها و پنجره های سالن ها و محوطه دور و اطراف آن را تا شعاع یک متری به طور مداوم هفته ای یکبار با اعتنا بالا و پوشش مطلوب با محلول آماده گردیده ضدعفونی فرمایید . در محل ورودی سالن ها از محلول کلوئیدی جهت ضدعفونی کفش ها و چکمه های کارکنان به کار گیری کنید . پیش از ورود تجهیزات و خودرو آلات به درون گروه در محل درب ورود از محلول کلوئیدی جهت ضدعفونی آنان به کار گیری نمائید .
تجهیزات:
1 . فنی: همه امکانات موضوع به کارگیری ( آسیاب، میکسر، ماشین حمل دان،فرغون، گونی ها و . . . . . ) را پس از شستشو با محلول کلوئیدی ضدعفونی نمائید( تجهیزاتی که به داخل سالن وارد می شوند را پیش از هر توشه وارد شدن ضدعفونی نمائید و دیگر امکانات ثابت را هفته ای یکبار ضد عفونی نمائید) .
2شخصی:
لباسها، دستکش ها و کفشهای مورد به کار گیری را هر5 روز یک بار پس از شستشو در درون محلول کلوئیدی دیپ فرمائید و پس از خشک شدن زمینه به کار گیری قرار دهید .
ابزارها:
آبخوری ها و دانخوری ها را پیشین از به کارگیری بطور بی نقص در محلول ضدعفونی قرار داده یا این که تمام سطح های بیرونی و داخلی با توجه و پوشش بی نقص ضدعفونی فرمائید . لوله ها، لوازم حمل ونقل و اتومبیل آلات: ابزار قضیه نظررا پس از شستشو با محلول ضدعفونی اسپری فرمایید .
محل ورود
های هوا: تمام محل ورود های هوا و دیگر محل ورود هائی را که از آن ها هوا به باطن سالن وارد می گردد ( بالاخص تمام محل ورود های اطاقک های دستگاه هواساز و هیتر ) را با پوشش توری مثل مطلوب ( مانند گونی ) بطور بی نقص پوشانده و روی توری ها و محیط آن ها را هر هفته با دقت با محلول کلوئیدی ضدعفونی فرمائید .
ردیف
محل
استفاده
رقت
منش
مصرف
تعداد
اجرا در دوره
1
ضدعفونی
کف و دیوار سالن
1:200
25 -50 میلیلیتر از محلول ضدعفونیکننده به ازای هر متر مربع اسپری گردد .
یکبار
در ابتدای دوره
2
ضدعفونی
بیرونی سالن، پنجرهها
1:100
25 -50 میلیلیتر از محلول ضدعفونیکننده به ازای هر متر مربع اسپری گردد .
آبادی
روز یکبار
3
ضدعفونی
وسایل فارم، آبخوری، پوشال و بستر
1:200
25
-50 میلیلیتر از محلول ضدعفونیکننده به ازای هر 5 متر مربع اسپری گردد
یکبار
در اولِ دوره
4
ضدعفونی
مخازن آب
1:200
رقت قضیه لحاظ را در مخزن حساس آب ریخته و اجازه دهید محلول ضدعفونیکنند به تمام نقاط سیستم آبرسانی برسد . یک ساعت آن گاه با به کارگیری از آب پاک و با فشار سیستم آبرسانی را بشویید .
یکبار
در ابتدای دوره
5
حوضچه
ضدعفونی ورودی سالنها
1:100
با
محاسبه مقدار حجم آب، با دقت به رقت پیشنهادی، اندازه کلوئید نانوسید حساب و کتاب گردد
هفتهای یکبار و در صورت به کارگیری مضاعف به دفعات بیشتر تعویض گردد .
6
ضدعفونی
هوای محیط(دستگاه اسپری دستی)
1:200
با استعمال از دستگاه اسپری دستی یک لیتر محلول ضدعفونیکننده را به ازای هر 100 مکعب اسپری نمائید .
روزی
یک الی دو بار(در بازه بروز بیماریهای تنفسی دفعات اسپری تا 4 بار قابل ارتقا است)(از ارتفاع 2 متری باید به نحوی اسپری گردد که از تر شدن بستر خودداری گردد)
7
ضدعفونی
هوای محیط(دستگاه مهپاش سرد)
1:150
با به کارگیری از دستگاه مهپاش یک لیتر محلول ضدعفونیکننده را به ازای هر 200 متر مکعب اسپری نمایید .
روزی
یک الی دو بار(در مدت بروز بیماریهای تنفسی دفعات اسپری تا 4 بار قابل ارتقاء است)
8
ضدعفونی
هوای محیط(دستگاه مهپاش گرم)
1:150
با استعمال از دستگاه مهپاش یک لیتر محلول ضدعفونی کننده را به ازای هر 300 متر مکعب اسپری نمایید .
روزی
یک الی دو بار(در بازه بروز بیماریهای تنفسی دفعات اسپری تا 4 توشه قابل افزایش است)
توجه: در همه موارد فوق بازه زمانی مجاورت سازی به بازه زمانی 30 دقیقه می باشد .
•
زمان جلوگیری از مصرف: به طور همزمان استعمال از محلول نانوسید در عصر رشد طیور، در زمانهای تلقیح واکسن 24 ساعت گذشته از واکسیناسیون و 24 ساعت بعد از آن از واکسیناسیون مصرف نانو سید قطع می شود .
•موارد
کاربرد نانوسید در دامداری ها: ضد
عفونی حوضچه های محل ورود در دامداری ها ضد
عفونی محوطه دامداری و فصل بهار بند ها و کاهش بار میکروبی بستر و کاهش زخمهای فشاری -ضد
عفونی سم جهت پیشگیری و درمان عفونتهای سمی و لنگش -
ضد عفونی بند ناف گوساله ها و پرهیز از مشکلها بعدی -ضد
عفونی تالار شیر دوشی اعم از دیوارها ، کف و بقیه قسمتها -شستشو
و ضد عفونی پستان و دیپ کردن رمز پستانکها جهت کاهش توشه میکروبی و دوری از ورم پستان -ضد
عفونی شیر دوشی ها و کلیه قسمتهای خط شیر دوشی مانند مخازن، خرچنگی ها و لوله های انتقال دهنده ، که سپس از ضد عفونی کردن با آب منزه آبکشی می شوند -ضد
عفونی البسه ، چکمه و اثاثیه کارگران -ضد
عفونی گوساله دانی ها و باکسهای انفرادی گوساله ها -ضد
عفونی سالن کشتار شامل دیوارها ، کف و سایر قسمتها -ضد
عفونی تمامی دستگاهها و مسیر در خط کشتار کاربرد
نانوسید در دامداری ها: یکی از مساله زیاد حساس در فرمان رویش دام هم مدیر بهداشتی می باشد ، یعنی انجام تدابیری که از پیدایش بیماری در دام دوری بعمل آید که در اینجا همان مشاجره « پیشگیری مقدم بر معالجه است» مجددا مطرح می گردد، در رابطه با پیشگیری زمینه « امنیت زیستی » از اهمیت خاصی برخوردار میباشد یعنی بکار بستن روشها و تدابیری که از ورود میکروبها به باطن دامداری و انتشار و انتقال آن به قسمتهای مختلف آن مانند سالن رشد ، انباردان و علوفه ، اتاق کارگری و . . . جلوگیری بعمل آید .
یک عدد از روشهای دستیابی به پیشگیری موثر، ضدعفونی کردن بطور صحیح و برنده می باشد یعنی انجام یک برنامه ضدعفونی خوب و بی نقص با به کار گیری از یک ماده ضدعفونی کننده بزرگ الطیف با کارآیی و اثر خوب که برای دامها و هم کارگران فاقد عوارض جانبی باشد .
همینطور آب و هوای مزارع و سالنهای رویش از شیوه ضدعفونی سطوح، حوضچه های محل ورود و مسیرهای دستگاه شیردوشی و از بین بردن بیو فیلم و نیز کاهش دوچندان چیره بار میکروبی ،از نحوه ضدعفونی کود بمنظور پرهیز از احتمال نشر آلودگی از این روش احتمال تضارب دام به بیماری ها فراوان کاهش یافته و در نتیجه مصرف داروها به دست کم رسیده بطوریکه در بسیاری از موردها آنتی بیوتیکی مصرف نمی شود و این مسئله سبب ساز کاهش فراوان چشمگیر هزینه ها می گردد و از طرفی بعلت برد مضاعف بالا در کاهش تضارب ها و بیماریهای عفونت سم، لنگش و ورم پستان منجر افزایش منفعت وری اقتصادی و سودآوری قابل توجهی می گردد . علاوه بر دارا بودن خواص مخصوص بفرد نانوسید در رابطه با از فی مابین بردن باکتریها ، ویروسها و قارچها سهولت مصرف هم از مزایای آن می باشد بطوریکه با آب عادی رقت سازی گردیده و به شیوه اسپری به کارگیری می گردد .