غنی سازی تخم مرغ با به کار گیری از رنگدانه های طبیعیصنعت ساخت تخم مرغ همواره به عنوان یک صنعت تولیدی بی مانند در عالم مطرح بوده است . در اکنون حاضر دو خط مش متعدد عمومی و مخصوص در ارتباط با صنعت ساخت تخم مرغ وجود داراست . در منش عمومی، تخم مرغ به عنوان یک کنسرو ارگانیک و بی نیاز از پروتئین، انواع ویتامین ها و املاح معدنی مطرح می باشد که برای مصرف کنندگان همواره قابل دسترس، ارزان قیمت و سهل الوصول بوده است .
در طول ۳۰ سال پیشین مصرف تخم مرغ در عالم با نوسانات مختلفی روبرو بوده است . استدلال کاهش مصرف تخم مرغ در ارتفاع این سال ها، به تصور منفی دارای ربط با مقدار بالای کلسترول تخم مرغ (۱۹۵ الی ۲۵۰ میلی گرم به ازاء هر تخم مرغ) و ارتباط این ماده با بروز بیماری های قلبی – عروقی مربوط بوده میباشد . این تبلیغات سوء موجب گردید که که محققین تغذیه مطالعات بزرگ و دامنه داری را در این رابطه ابتدا کنند و میلیون ها دلار را صرف آشنایی رابطه حقیقی وواقعی دربین کلسترول تخم مرغ و پیدایش بیماری های قلبی – عروقی بنمایند .در این ارتباط می دانیم که مولکول کلسترول بر پایه اندازه ذرات و غاظت ذرات، به دو جزو کلسترول عالی (HDL) و کلسترول بد (LDL) تقسیم می شود . وحدت مثبت در میان کلسترول خوب و کاهش وقوع بیماری های قلبی وعروقی کاملاً به ثابت رسیده هست . نقش منفی مولکول های LDL در رابطه با پیدایش بیماری های قلبی و عروقی در حضور رادیکال های آزاد پیدایش می یابد دست اندرکاران مختلفی در بدن سبب به تولید رادیکال های آزاد می گردند . عکس العمل های مربوط به زنجیره انتقال الکترون، آنزیم های اکسیداتیو، آلودگی هوا و تابش اشعه خورشید، از گزاره عواملی می باشند که سبب تولید رادیکال های آزاد در تن می شوند . رادیکال های آزاد مولکول هایی با میل ترکیبی بالا می باشند . این رادیکال ها اگر مولکول شبیه خود را در بدن پیدا نکنند، با سایر مولکول های موجود در سلول واکنش نشان می دهند .هنگامی که کلسترول بد در تن زیر تاثیر رادیکال های آزاد قرار می گیرد، اکسید می شود و ساخت مولکول های LDL اکسید شده را در بدن می نمایند . LDL اکسید شده موجب آسیب رساندن به عروق خونی می شود که به دنبال آن مونوسیت ها به طرف عروق جراحت یافته مهاجرت می کنند . این دستور سبب به باریک شدن عروق خونی شده و در سود بیماری تصلب شرائین بروز می نماید . به این ترتیب مشخص و معلوم گردید که کلسترول خام تخم مرغ به تنهایی نمی تواند به عنوان یک دلیل منفی در پیدایش بیماری های قلبی و عروقی اثر گذار باشد . کلسترول یک مخلوط حساس و موءثر در تن همگی موجودات زنده میباشد که در موضوع انسان، ۷۵% از آن در بدن و به وسیله کبد ساخته می شود . کلسترول نقش اصلی و لازم در سوخت و ساز و تعادل بدن بر عهده دارااست و به تیتر یک مولکول شالوده جهت سنتز انواع هورمون های جنسی و استروئیدی در بدن نقش های عمده ای را ایفا می کند .این یافته ها سبب گردید که محققین تغذیه و بیوشیمی سعی متعددی را جهت از فی مابین بردن این تصور منفی در مصرف کنندگان کنند و از ترکیبات مختلفی جهت بهبود ارزش تغذیه ای تخم مرغ و کاهش وقوع برخورد های منفی در تخم مرغ استفاده کنند . به این ترتیب راه و روش منحصر در صنعت ساخت تخم مرغ بهوجود آمد . از دستاوردهای مضاعف با بها این رویکرد، تحقیقات مختلفی بود که در رابطه با بی نیاز سازی تخم مرغ مطرح شوید و به این ترتیب تخم مرغ های غنی شده از لحاظ انواع مواد معدنی، ویتامین ها و اسیدهای چرب امگا ۳ به بازار مصرف ارائه گردیدند . به موازات این تنوع تغذیه ای، مباحثی همانند ایجاد تخم مرغ مایع، جداسازی صنعتی زرده و سفیده تخم مرغ، پاستوریزاسیون تخم مرغ، ایجاد صنعتی پوسته تخم مرغ، تولید صنعتی غشاء های تخم مرغ و معرفی کاربری آن ها، در این خط مش مورد تحلیل قرار گرفت .به عبارتی طور که می دانیم در اکنون حاضر در کشورهای متعدد و از گزاره ایران، بحث کیفیت مواد خوراکی و اعتنا به ذوق و سلیقه و طبع مصرف کنندگان مواد خوراکی زمینه اعتنا ویژه تولید کنندگان گوناگون قرار گرفته می باشد . در ارتباط با تخم مرغ، مدام این مشاجره از طرف مصرف کنندگان مطرح بوده که تخم مرغ های ساخت شده در روستاها از خواص تغذیه ای مطلوب تر و با بها تری برخوردارند . یکی از عارضه ها این بینش به رنگ زرده تخم مرغ های ساخت گردیده به منش سنتی گشوده می گردد . به طوریکه مصرف کنندگان حاضر به پرداخت وجه بیشتری جهت خرید این تخم مرغ ها بودند . توجه به مشاجره ارتقاء کیفیت تغذیه ای تخم مرغ از دو جنبه موجب شوید که به کار گیری از منابع کاروتنوئیدی (رنگدانه های طبیعی) در جیره غذایی مرغان تخمگذار مطرح گردد .
۱ – ترکیبات کاروتنوئیدی که از منابع ارگانیک قابل استخراج هستند، خاصیت آنتی اکسیدانی دارا هستند و به همین عامل می توانند با رادیکال های آزادی که در بدن ایجاد می شوند ادغام شوند و به این ترتیب بازدارنده بروز خاصیت منفی آن ها در تن شوند (به تیتر مثال این ترکیبات می توانند مانع اکسیداسیون LDL ها در تن شوند) .
۲ – ترکیبات کاروتنوئیدی که از منابع طبیعی به دست می آیند، طیف وسیعی از ترکیبات را در بر می گیرند . جور ای از این ترکیبات که به عامل ویژگی ها ساختمانی یگانه خود، فروغ و روشنایی را به طور انتخابی جذب می نمایند اصطلاحاً رنگدانه نامیده می شوند . افزودن این ترکیبات به جیره غذایی طیور موجب می گردد که رنگ مطلوب زرده تخم مرغ به دست آید و به این ترتیب ذوق مصرف کنندگان هم از نقطه حیث کیفی تامین گردد . در این ارتباط ذکر یک نکته نیز لازم به نظر می رسد . نکته دارای اهمیت در این ارتباط آن میباشد که تن طیور قوی به سنتز این جور از ترکیبات نمی باشد و این مواد بایستی حتماً از نحوه جیره غذایی تامین شوند .
بنابراین چنانچه هدف از استفاده از رنگدانه ها، غنی سازی تخم مرغ و دسترسی به رنگ مطلوب زرده تخم مرغ باشد، باید حتماٌ از رنگدانه های طبیعی به کار گیری شود .