هر شخصی توقعاتی از مرغ مامان گوشتی داراست . با وجود این که مرغ های مامان گوشتی از توان ژنتیکی بالایی برخوردار می باشند ، ولی همت آنها نظیر آنچه که توقع می رود، نیست بنابــراین در نظارت نتایج نامناســب، جنبه های متعــددی می بایست مسئله اعتنا قــرار گیــرد .
بررسی کارایی مادر ها گوشتی عمل ساده ای نمی باشد . تنوع فنو تیپی هر صفت به دو بخش تنوع ژ تازه تیپی و محیطی تقسیم می شود . دستیا بی به یک صفت خوب و ایده آل هم مستلزم مطلوب بودن هر دو می باشد .
نادرست متداول اکثر کمپانی ها این میباشد که تامل می نمایند گله هایشان بضاعت ژ نتیکی خویش را پایین هر شرایط محیطی پیدایش می دهند ، اما در فعالیت باید همگام با بهبود بضاعت و توان ژنتیکی، شرایط محیطی نیز افزایش یابد . اصولآ دو مجموعه ( عوامل) در دستیا بی به ساخت مؤ ثر دخالت دارند . بخش اولیه بضاعت و توان ژ نتیکی بوده که در ارتباط با خود پرنده می باشد ، بخش دوم مشتمل بر آدم و تنـوع محیطی می باشد که روی آن اثر می گـذارند .متأ سـفانه پرنـده در مورد اخیـر هیـچ دخالتی نـدارد .
رکن مهم در چک یک گله ، تصویب درست و ظریف رکوردها می باشد . در ابتدا می بایست مهمتر ین مسا ئل قضیه لحاظ را مشخص و معلوم نمود . این مسائل با عامل ها زیادی رابطه دارا هستند .به تیتر مثا ل واریا نس کل تولید تخم مرغ به ازای مرغ پای تولید، به تنهایی اهمیتی ندارد ،اما در یک کمپانی تبارک و متمرکز،هزینه ایجاد یک جوجه با مقدار ساخت تخم مرغ در گله مادر ارتباط دارد ودر این مسئله مرغ مامان واحد منبع درآمد محسوب می شود . معنی ی آن این میباشد که اهمیت هزینه جوجه و تلاش مادر در کمپانی های متمرکز زیاد بخش اعظم می باشد . همچنبن در کمپانی های کاملأ متمرکز رابطه قادر و مهمی فی مابین صفات ژنتیکی و اقتصادی وجود دارااست .
سیستم
های ارزیــابی عملکـــرد گــله ۱
_ ارزیــابی بیو لو ژیکــی این جور آنالیز مشتمل بر محاسبه بضاعت ژ نتیکی یک گله ذیل حالت محیطی جان دار می باشد . به طوری که درصورتی که کارایی و ساخت پرنده رضایت بخش باشد، نشان دهنده حالت محیطی خوب و مطلوب می باشد . در شرای ایجاد زیر تراز استاندارد باشد ، شرایط محیطی باید تصحیح شود و چنانچه ساخت پس از تصحیح حالت محیطی همچنان ذیل باشد نشانه پایین بودن تــوان ژنتیکــی گــله می باشــد .
۲
_ ارزیــابی اقتصــادی معمولآ برخورداری از عملکرد زیستی خوب به معنای عالی بودن بازده اقتصادی میباشد .در عین درحال حاضر اکثر وقت ها زمان ها ممکن می باشد در گله های عالی ایجاد تخم مرغ زیاد بوده ولی هزینه ایجاد آنها بالا باشد . حتی ممکن می باشد هزینه آنها نسبت به گله هایی که بازده ایجاد زیستی آنها کمتر است، بخش اعظم باشد .
این به این معناست که معمولآ ما نمی توانیم پرنده را در ذیل بودن راندمان اقتصادی تقصیر کار بدانیم . چنانچه ۳۰ درصد از تخم های جوجه کشی بنابه دلا یلی که پرنده مسئول جنجال نها نمی باشد ، تفریخ نشوند ،پرنده ای که صرفا در ساخت تخم های جوجه کشی مطلوب دخیل می باشد، همانند ما تعجب خواهد کرد .پرنده مسئو لیتی در قبال نا توانی به عمل گیری منابع موجود در مزرعه نخواهد داشت . برای مثال دلیلی که اغلب می تواند موجب ارتقاء درآ مد شود و عمده مواقع موضوع غفلت واقع می شود، کا هش تراکم پرنده در سالن می باشد . چنانچهاین ادله در هم اکنون حاضر قضیه اعتنا قرار نگیرد، در آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت .
دریک بازار اقتصاد آزاد داشتن سهم مطلوب در رقا بت چیره نیازمند اعتنا به کیفیت وهزینه می باشد . کاهش سوددهی ناشی از شرایط غیر مناسب بازار با جایگزین نمودن سویه ها تصحیح نخواهـــد شد .
۳
_ارزیــابی شرایــط محــیطی این مدل بررسی بسیار کلیدی و اختلال می باشد . همان طور که می دانیم در شرایط محیطی نامطلوب ،امکان پیدایش توانایی ژ نتیکی وجود ندارد . در مملکت مصر دست اندرکاران محیطی کیفی وجود دارااست که باید به توجه مورد اعتنا قرار گیرند . یکی از مهمترین آنان وضعیت لانه و اثرات فصل فصل تابستان میباشد .
اختلا ف متعددی در تلاش بین فصل های فصل تابستان و فصل زمستان وجود داراست . به طوری که ساخت تخم مرغ به رخ مرغ پای ساخت در فصل فصل تابستان در مقایسه با فصل زمستان حدود ۹/۱۱ درصد کاهش دارد . اوج تولید هم حدود ۱۰ درصد کاهش داشته و مصرف طعام به ازای هر تخم مرغ حدود ۲۱ گرم افزایش دارااست . نظارت آماری داده هرا هم نشــان دهــنده معنا دار بــودن (اخــتلاف) اســت .
در هر آنالیز دقت به بقیه دست اندرکاران محیطی نظیر راه و روش های پاره ای و کیفی مدیر غذا ، بیماری ها و استرس های معمول، حتمی می باشد .در هر زمان می بایست به راحتی مطمئن شویم که اصول را رعایت نموده ایم،زیرا عمده مشکل ها ناشی از اشتباه در کارها معمو لی می باشـــد .
رویکرد های دیگر دربرگیرنده تست عملکرد ژنو تیپ ها پایین شرایط محیطی ثابت و هم ارزیابی ژنوتیپ های متفاوت تحت شرایط محیطی مختلف یا به عبارت دیگر بررسیتداخل ژنوتیپ با محیط می باشد .خط مش اخیر نیاز به مهارت های یگانه و آنالیزهای آماری پیچیده دارد، لــذا انجــام آن مشکــل می با شـــد .
۴_ارزیــابی
چند گانه این دسته تحلیل نیاز به کسب اطلاعات زیادی از گله مامان ، گله گوشتی ، جنازه های حاصل و حتی تحلیل بعدی داده ها داراست . با به کار گیری از کامپیوتر و الگوهای اقتصادی ، می توانایی آنالیزهای مطمئن انجام داد . این جور نظارت می تواند در طرحهای متمرکز که حجم انبوه اطلاعات قضیه نباز در دسترس می باشد ،موفقیت آمیز باشد .در این چک داده های زیستی ، هزینه های اقتصادی و ارزش فروش تعیین کننده فیض نهایی می باشد . بعضا آنالیزهای اقتصادی ،پولت های پای ایجاد را به عنوان سرمایه اثبات در نظر گرفته و دستکم تعداد پرنـدگان تلــف شده یا این که حذفـــی را به عنــوان مرز سود دهــی به حساب مــی آورنـد .
با از دست رفتن یک پرنده گوشه ای از فیض شما از بین خواهد رفت . در واقع شما تنها پرنده از دست نمی دهید ، بلکه خوراک ،زمان مصرف گردیده و نیز تخم مرغی که در زمان تولید می توانست بدست آید را از دست خواهید بخشید . هر یک سری خروس ها ۱۰ درصد گله را تشکیل می دهند البته سهم آنان در عملکرد گله ۵۰ درصد می باشد . بنلبراین می بایست وزن خروسها و مـناســب بودن شــرایط فیزیکــی آنها در ابتــدای تولیــد به طــور دقیــق و منظــم کنتــرل شــود .
ارزیابی سعی یک گله درمرحله پرورش بایستی به چهره هفتگی انجام شود، دراین رخ قابلیت تصحیح مشکلات وجود خواهد داشت . در صورتیکه تا سن ۱۵ هفتگی وزن بدن و یکنواختی گله به حد استاندارد نرسد، اختلالاتی ساخت می شود که حل آنها مشکل خواهد بود .
فاکــتورمیــــزان
تولیــد نسبی برای محاسبه این فاکتور ، کمپانی های رشد دهنده می بایست سطح ها استاندارد مربوط به صفات متعدد ایجاد را در اختیار داشته باشند . مزیت تحلیل تبدیل صفات کیفی ( صفاتی که معمولآمورد غفلت قرار می گیرد) به یه خرده و میزان گیری آنها می باشد .برای یک عدد از مهمــترین صفــات کیفی تراکـم در متــر مربع می باشـد . این فاکتور، خط مش های عالی و مناسباستفاده از منابع جان دار و قابل دسترس را نشان می دهد . گهگاه تایم ها این فاکتور به فیس تولید تخم مرغ در متر مربع مقدار گیری می شود . تعداد مرغ های تلف شده و حذفی هم می تواند بر اساس استاندارد ویژه هر سطح حساب و کتاب شوند . از آن جایی که مهمترین هدف در گله مادر،تولید تخم مرغ می باشد، می بضاعت و توان صفات کیفی را براساس انحراف ساخت تخم مرغ از سطح استانــدارد، بیــان نــمود .
در
هنـگام استفــاده از فاکتــور میــزان تولــید نسبی بایــد به نکــات زیــر اعتنا نمــود: ۱_ ارزیـابی بایـد برای تـمامی گله ها یا این که ژ نو تیپ ها و در سن تولیدی یکـسان فیس گیـرد .
۲_ در نواحی گرم ، مطالعه بررسی گله ها و جور ها باید در لحاظ به چنگ آوردن فصل چهره گیرد، بخصوص درصورتیکه آشیانه پرنده ها جهت رویا رویی با شرایط مضاعف گرم ،به طور قابل قبولی تجهیز نشده باشد .
۳_ترجیحآ نظارت بایستی درعرض ۳ سال رخ گیرد، چون در شرای از این دوران تجاوز کنــد، امکــــان تغییــر پتانسیل ژنتیکــــی وجـــودخواهــــــــد داشـــت .
۴_ بایستی به حالت نا مناسب فرنگی محیطی که تنها بر گله های خاصی اثر میگذارد و بر سایر گله ها تآ ثیری ندارد دقت کافی (ما نند بیماری ،شرایط محیطی ، مساله تغذیه ای و . . .) شود . برای یک آنالیز بدون نقص و مطلوب همه پرنده ها می بایست در شرایط یکسان قرار داشــته باشــد .
محاسبه فاکتور " مقدار تولید نسبی " نمونه
: استـــــانــدارد
پــرنـــده در هــــــر متـر مــــــربــع = ۴ مرغ در متر مربع استاندارد
مرگ و میر و حذف از گله در زمان پرورش = ۶ درصد سطح ها
انحراف ۱
پرنده در هر متر مربع = ۴ تخم مرغ قابل جوجه کشی ۱
در صد حذفی = ۴ تخم مرغ قابل جوجه کشی فرض
کنیم اطلاعات ذیل از گله مادر موضوع نظر بدست آمده میباشد : تعداد
تخم مرغ های تولید گردیده = ۱۵۰ تخم مرغ در
صد تخم مرغ های قابل جوجه کشی = ۹۵ درصد میزان
جوجه درآوری = ۸۰ درصد تعداد
پرنده درهر متر مربع = ۸/۳ پرنده درصد
حذفی ها در ارتفاع دوره رویش =۴درصد حساب و کتاب
فاکتور " اندازه ایجاد نسبی " تعداد
تخم مرغ های قابل جوجه کشی ۵/۱۴۲ =۰۹۵/۰ * ۱۵۰ تعداد پرنده در هر متر مربع معادل ۸/۳ بوده که نسبت به مرحله استاندارد ۲/۰ کمتر می باشد .
کاهش ۲/۰ پرنده به معنای کسر ۸/۰ تخم مرغ های قابل جوجه کشی از تعداد تخم مرغ های قابل جوجه کشی می باشد .
تعداد
تخم مرغ های قابل جوجه کشی ۷/۱۴۱ = ۸/۰ – ۵/۱۴۲ مقدار تلفات و حذف نسبت به سطح استاندارد حدود ۲ درصد کمتر می باشد .
۲ درصدکاهش درحذف متساوی ۸ تخم مرغ قابل جوجه کشی بوده که به آخرین تعداد تخم مرغ های قابل جوجــه کشــی افزوده می شـــود .
تعداد
تخم مرغ های قابل جوجه کشی بعد از بیش تر کردن ۷/۱۴۹ = ۸+ ۷/۱۴۱ فاکتور
" اندازه تولید نسبی " ۷۶/۱۱۹ = (میزان جوجه در آوری ) ۸۰ ۰/۰ * ۷/۱۴۹ واجب
به یــاد آوری است این فاکتــور پایین تاثیر مــوارد زیـر قرار مـی گیــرد : ۱-
درصد تخم مرغ های قابل جوجه کشی ۲-
اندازه جوجه درآوری ۳-
انحراف مقادیر کیفی از سطح های استاندارد این دسته بررسی سعی را می بضاعت و توان برای هر وضعیت ویژه ای در حیث گرفت ، زیرا هر تولید کننده توانمند میباشد با گزینش خصوصیت های کیفی و تبدیل آن به تخم مرغ های قابل جوجه کشی و مقایسه با استانداردهای یگانه خودش ،این فاکتور را در مورد گله خود بدست آورد .