آفلاتوکسین یک عدد از مهمترین بیماریهای مخرب و وسیع الطیف غیر قابل سرایت میباشد که بضاعت بیمار کردن همگی گونه های طیور را دارد .
آفلاتوکسینها مال ثانویه متابولیک قارچ Aspergillus’s Flavus میباشند . انگلی که نسبتاً در همگی جای طبیعت وجود داراست . بصورت طبیعی غلات ، اجزای غذای فراهم گردیده و غذاهای ادغام گردیده می توانند بوسیله این قارچ کثیف شوند . در این حالت قارچها توکسینها را در غلات یا بقیه اجزاء غذای مهیا شده بسط میدهند . این کار بخاطر متابولیسم پر سرعت درون Phialide میباشد که ناشی از فرم Conidia است .
آسپرژیلوس
چهار توکسین بنامهای : B1
B2
G1
G2 میسازد . در در بین این توکسینها B1 در طیور یک مورد نگران کننده می باشد . این توکسینها متعلق به تیم ترکیبات (( Difurano Coumarin )) است . با نفوذ توکسینها در بدن در بعضی از سیستمها مثل گنادها مشکلاتی پدید می آید . همچنین در سیستم تنفسی هم مشکلاتی دیده خواهد شد . آفلاتوکسین به بعضا از علتها باعث خسارات شدید اقتصادی در کشورهای پیشرفته میشود .
بعضی از این علل عبارتند از : • آب و هوای شدیدا گرم .
• خرمن کردن محصول ها در وضعیت غیر مناسب .
• انبار کردن تولید ها در موقعیت غیر مناسب .
• طریق انتقال نامطلوب غلات .
• و . . .
گونه های
فاکتورهای تاثیرگذار آفلاتوکسین بر ساخت : فاکتورهای بیولوژیکی ، شیمیایی و فیزیکی متنوعی بروی متاع Toxin در غذاهای ترکیبی و عنصرها تشکیل دهنده طعام تاثیر می گذارد .
فاکتورهای
فیزیکی : • سرعت خشک شدن .
• دما .
• دوره انبار کردن .
• آسیبهای مکانیکی .
• و . . .
آفلاتوکسین عموما وابسته به ذرات غلات شدیدا جراحت دیده میباشند . میتوان اظهار که بجود داخل شدن آفلاتوکسین در غذا بعلت دمای بالای پنجاه و پنج جایگاه سانتی گراد هست . همینطور رطوبت نسبی هشتاد و پنج درصد یا عمده در محفظه و رطوبت بالای سیزده درصد در ذرات غلات میتواند سبب ساز بروز آن شود . پراکندگی زباله در محفظه مرطوب نیز قادر است باعث ترویج آفلاتوکسین شود .
فاکتورهای
شیمیایی : • هجوم حشرات .
• خلق و فشردگی قارچهای حمله کرده .
• مقدار وجود هاگها .
تقریبا همه غلات و ذرات طعام برای رشد این قارچ مستعد هستند . مهمترین منابع آفلاتوکسین در صنعت مرغداری دانه های ذرت ، سورگوم و دانه های پودر گردیده میباشند که در اکنون حاضر میتوان آن ها را از مهمترین اجزای تشکیل دهنده غذا بشمار آورد . در حالت ایده آل آفلاتوکسین صرفا به یک سری ساعت مقطع برای کثیف کردن غذا نیاز دارااست . پودر ماهی و پودر گوشت نیز بصورت موضعی در بعضا از موارد دربردارنده درجات بالایی از مایکوتوکسین میباشد .
تاثیرات آفلاتوکسین متعلق به مقدار خوراک می باشد . تغییرات ناشی از آفلاتوکسین در برخی از بافتها مثل کبد ، طحال صورت میدهد و در برخی مواقع چه بسا سبب ساز آسیب مثانه می گردد .
بیشتری آسیبهای ناشی از آفلاتوکسین عبارتند از : • کاهش وزن تن و کاهش میزان تخم مرغ .
• تضعیف ایمنی تن و همچنین تضعیف سیستم ارگانیک دفاعی بدن .
• آسیبهای هپاتیک بعلت تضعیف مکانیسم Clotting .
• آفلاتوکسین همچنین قادر است کارسینوژیک و موتاژنیک باشد .
تاثیرات
ایجاد شده بر وزن تن : از دست دادن وزن تن معمولترین تاثیر بیولوژیک در طیور میباشد . این تاثیر زمانی بروز میکند که مقدار آفلاتوکسین قلیل باشد و میزان آن در حدی باشد که از نظر کلینیکی غیر قابل تشخیص باشد . مصرف آفلاتوکسین و تولید مسمومیتهای خفیف که غالبا غیر قابل تشخیص است ، باعث بهوجود وارد شدن خسارتهای مالی فراوانی در صنعت طیور می شود .
تاثیرات
ایجاد شده بر تولید ها تخم مرغ : بعلت مسمومیت ناشی از آفلاتوکسین ، گنادها و Infandibulum ملتهب شده و فیض آن کاهش تولید تخم مرغ می باشد . از اثرات دیگر این ضایعه ، بوجود داخل شدن مشکلات گوناگون در پوسته تخم مرغ و بهوجود وارد شدن تعداد متعددی تخم مرغهای کوچک میباشد . همچنین در مواردی هم کاهش قابلیت هچ در تخم مرغها چشم گردیده میباشد .