صنعت طیور بر روی این قضیه بنا شده هست که پرنده ها چقدر پر سرعت می توانند رشد نمایند و به وزن مطلوب(کشتار) برسند . اصلاح نژاد در حیوان ها و دستکاری های تغذیه ای سبب رشد سریع در طیوران شده هست . در سال 1945 ، 98 روز ارتفاع میکشید تا یک مرغ به وزن 1 .6 کیلو گرم برسد . در حالی که از سال 1986 به آن گاه این برهه زمانی مساوی 40-37 روز بود . اثرات تنش از این پرورش غیر ارگانیک پرسرعت فشار خیلی زیادی را بر روی استخوان ها می گذارد و سبب ناهنجاری های مختلفی در طیور می شود . به تازگی رشد جور های نماید رشد پرنده ها مضاعف مسئله استقبال قرار گرفته میباشد . پژوهش ها نشان داده است که اکثر وقت ها پرنده ها نماید پرورش کمتر دچار ناراحتی های استخوانی می شوند .
اختلالات استخوانی طیور: تا کنون 12 گونه از ناهنجاری های غیر ارگانیک اسکلتی در طیور شناخته گردیده است . در سال های اخیر بیماری هایی مثل Rickets:، Spondylolisthesis، Tibiadyschondroplasia، Osteochondrosis، Prosis ، Valgus ، Varus ، Femoral head necrosis ، از شایع ترین بیماری های استخوانی در طیور بوده اند که علت اکثر وقت ها این بیماری ها مربوط به مسائل تغذیه ای و مدیریتی بوده می باشد .
Rickets: یکی از شایع ترین بیماری های استخوانی در طیور می باشد . این ناهنجاری زمانی به وجود می آید که مواد معدنی استخوان رو به کاهش می رود . این عارضه به برهان نبود کلسیم ، فسفر، و، ویتامین D3 ( کوله کلسیفرول) به وجود می آید . فقدان ویتامین D به عامل یک خطای آمیختگی زیر تقویت یا این که حضور توکسین های قارچی که در روند متابولیسم طبیعی تاثیر گذارند ، نرمی استخوان را باعث می شود . در این بیماری بافت استخوانی هم جراحت می بیند و از بین می رود .
Prosis: تورم مفاصل زانو، تاندون های لغزان و کوتاه سازی شدید استخوان های بلند همه از نشانه ها بروز پروزیس میباشند .فقدان موادتشکیل دهنده معدنی از قبیل منگنز، روی، کولین، نیاسین، اسید فولیک، می تواند از کارداران تولید این بیماری باشد .
Tibiadyschondroplasia: این طور به لحاظ می برسد که پرنده ها زود رویش در توسعه و گسترش این نوع بیماری نقش داراهستند . این حزن با رشد سرعت بالا استخوان که از ظرفیت سیستم بدنی پرنده در فرستادن کلسیم به استخوان خارج میباشد دارای ربط هست . این بیماری معمولا در قسمت بافت غضروفی فاقد کلسیم کاغذ پرورش در قسمت قدامی Tibia tarsus چشم می شود . یک محرمانه از قارچ ها مثل: مایکوتوکسین ها، فوزاریوم، فوزاکورومانون می توانند منجر پیدایش این بیماری شوند .
Spondylolisthesis: معمولا این بیماری در مرغ های گوشتی در میان سنین 6-4 هفتگی چشم می شود . در این بیماری پرنده قوی به روش رفتن نمی باشد و بر روی مفصل خرگوشی مینشیند و چه بسا در بعضی موردها از بالها به خواسته کمک در راه رفتن استفاده می نماید . این بیماری در واقع جابجایی و چرخش انتهای قدامی چهارمی مهره سینه ای(T4 ) به طرف درون می باشد که این زمینه سبب به فشار شدید بر روی طناب نخاعی (Spinal cord) می شود .
Osteochondrosis: این بیماری بر اثر مشکل در روند استخوانی شدن غضروف به وجود می آید .این شرایط معمولا در غضروف صفحه رشد، غضروف هیالین در حوزه اپی فیز ویا غضروف های مفصلی چشم می شود . این بیماری اغلب در استخوان های، Femur، Tibia، Tarsus و Meta tarsus دیده می شود .در این بیماری باطن بافت ها عاری از کلسیم ، منیزیوم می شود و بافت غضروفی توان تقسیم شدن خویش را از دست می دهد و نمی تواند به پروسه استخوانی شدن ادامه دهد و باعث به لنگش در گله های بالغ می شود .
Valgus and Varus: این بیماری در واقع اختلالات چرخشی در استخوان های بلند می باشد .انحراف زاویه استخوان به بیرون را Valgus و انحراف زاویه استخوان به داخل را Varus می گویند . انحراف استخوان به سمت بیرون شایع ترین فرم از تغیر شکل استخوان های بلند هست .فرم دیگر این بیماری تغیر صورت استخوان ها به سمت داخل می باشد که سبب ساز به حالت کمانی پا می شود .این شرایط هنگامی رخداد می افتد که تغیر شکل Tarso metatarsus به چهره درونی انجام شود و با Tibia-Tarsus در یک امتداد قرار بگیرد .
Femoral head necrosis: این بیماری هم به کمبود مواد معدنی در استخوان مرتبط می شود . نماد های آشکار کلینیکی این بیماری در پرنده ها این میباشد که نمی توانند بر روی پای خود بیاستند . در این بیماری انتهای قدامی استخوان ران( Femur )به رخ بی نقص بینوا از کلسیم میشود .در صورتیکه چه طیوران می توانند به مکمل ویتامین D3 در آب جواب دهند اما این تیمار مدام منجر التیام و کم شدن علائم بالینی در پرنده نمیشود .
گونه
برای بیماری های انسانی : در حالتی که چه تفاوت هایی دربین نمو استخوان بشر ها و نمو استخوان طیور وجود دارد، اما مدل های طیور برای مطالعات بیماری های استخوانی در آدم فراوان اثرگذار و باارزش می باشد . ما استعمال از مدل های مرغی را برای مطالعه بیماری های استخوانی در انسان نظیر بیماری kashin-beck و شباهت های جان دار در متابولیسم glycosaminoglycan را پیشنهاد کرده ایم . مرغ ها می توانند کمک موثری را به عنوان دسته در فهم و شعور صحت از نقص های استخوانی در بشر را به ما بدهند .
سود
گیری: مدیر درست فارم ، تغذیه مناسب، رعایت کردن تعادل میان عنصرها معدنی ( کلسیم و فسفر) ، تامین ویتامین D3 در جیره ، برنامه های نوروفروغ دهی مناسب، حالت محیطی، ایمنی زیستی و . . . .در طیور شایسته ترین منش های در اختیار گرفتن و پیشگیری از بیماری های استخوانی در طیور است .